GİRESUN ÇAMOLUK İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı

TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı

Öğrencilerimizin bilimle buluşmasını, bilime ve bilimsel düşünceye ilgi duymasını sağlamak  amacıyla Çamoluk İmam Hatip Ortaokulu bünyesinde 05.06.2017 tarihinde TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı.

Öğrencilerimizin; ürettikleri bilimsel bilgileri arkadaşlarıyla, öğretmenleriyle ve ilgi duyan herkesle paylaştıkları bu fuarın açılışı İlçe Kaymakamımız Sayın Mustafa DEMİR ve protokol üyeleri tarafından yapıldı.

Fuarda öğrencilerimiz tarafından üretilip sergilenen projeler şunlardır :

1. Çamoluk’un Botaniği : Çamoluk’ta yetişen farklı bitki türleri hakkında bilgiler sunulmuştur. Halkın yaşadığı bölge hakkında daha fazla bilgi edinmesi sağlanmıştır.

2. Toprağın Verimlisine Gel : Sabit bir bitki üzerinde solucanlı, gübreli, gübre içermeyen ve alüvyal toprakların etkisi incelenmiş; solucan gübreli bitkinin daha iyi bir büyüme sergilediği gözlemlenmiştir.

3. Taşımalı Eğitim ve Çocuklar : Ankete dayalı olarak gerçekleştirilen bu projede taşımalı eğitim sistemine dair öğrenci, öğretmen, idareci ve velilerin görüşleri alınıp derlenmiş; taşımalı eğitimin sorunları ve bu sorunlar için önerilen çözüm önerileri ortaya konmuştur.

4. Güzel Dil Türkçe Bize, Başka Dil Gece Bize : Dilimize yerleşmiş olan yabancı sözcüklere Türkçe karşılıklar önerilmiş, Türkiye haritasında oluşturulan yap-boz ile de öğrencilerin ve misafirlerin dikkati çekilmiştir.

5. Rengin Bereketi : Mavi, yeşil ve kırmızı renklerinin bitkiler üzerindeki etkisi özdeş saksılara dikilen gül tohumu üzerinde gözlenmiş, en iyi büyümenin kırmızı ışıkta yetişen gül tohumunda olduğu kanıtlanmıştır. Bu nedenle seralarda şeffaf renkli naylon yerine kırmızı renkli naylon kullanılması önerilmektedir.

6. Uzaklarda Bir Yer : Mindeval : Yaşadığımız yer olan Çmaoluk’un tarihsel gelişimi çeşitli kaynaklardan araştırılıp yöre halkına sunulmuştur.

7. Hayat Kurtaran Ev : Çok katlı binalarda çeşitli sebeplerden dolayı meydana gelen kazaları en aza indirmek amacıyla tasarlanmıştır. Bina maketinin ön cephesinin kenarına sensör-lazer yerleştirilmiştir. Üst katlardan düşen cisim bu sensör-lazer tarafından algılandığı anda binanın zemininde yumuşak yüzeyli koruma bariyeri açılır. Böylece ölümlü kazaların önüne geçilmiş olunur.

8. Parıl Parıl Madenler : Ülkemiz madenler açısında oldukça zengindir. Bu durum derslerde madenler konusunun öğrenciler tarafından öğrenilmesini zorlaştırır. Bu projenin amacı madenler konusunun öğrenciler tarafından daha kolay öğrenilmesini sağlamaktır. Türkiye haritasında madenin çıktığı ilin altına led döşenir ve bu led o maden hakkında bilgi veren ses kaydıyla desteklenir. Led ve ses kaydı haritanın alt kısmında yer alan bir anahtara bağlanır. Anahtar açıldığında madenin çıkarıldığı illerdeki led yanar ve o maden hakkında bilgi veren ses kaydı devreye girer.

9. Bizim Sınıf : Sınıf içerisinde öğretmenlerin öğrenciye söz hakkı verirken kafa karışıklığı yaşamalarının önüne geçmesi amacıyla tasarlanan bu projede her bir öğrenci masasına küçük butonlar yerleştirilir. Soru sorulduğunda butona ilk basan öğrencinin adı öğretmen masasında yanar.

10. Akıllı Su Saati : İnsanları bahçelerini sularken yaşadıkları anlaşmazlıkların son bulması için düşünülmüştür. Saatin yelkovanına bağlı olan iletken kablo, süre dolduğunda saate aralıklı takılan temas yerlerindeki iletkenlere değerek arkı harekete geçirecek olan motora elektrik verir. Motor da su dolu kanalın kapağındaki ipi sararak kapağın açılmasını sağlar.

Öğrencilerimiz gelen misafirlere projelerini uygulamalı olarak gösterip anlattılar.

30 öğrencimizin ve 7 danışman öğretmenin görev aldığı TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarında emeği geçen tüm öğrenci ve öğretmenlerimize teşekkür ederiz.

13-06-201713-06-201713-06-201713-06-2017

Çamoluk Kaymakamlık Binası Kat1 28710/Çamoluk/Giresun - 04547815274

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.